0226-363650 info@fbcs.nl Gepaste service in begrijpelijke taal! Floris Bijl Computer Services

Menu
Artikel: “CTB-Locker” randsomware

Onderzoekers hebben een nieuwe variant van een bijzondere ransomware ontdekt die zich nu ook specifiek op Nederlandse internetgebruikers richt. Het gaat om CTB-Locker, wat staat voor Curve-Tor-Bitcoin, die halverwege juli voor het eerst verscheen en bestanden voor losgeld versleutelt.

CTB-Locker, door Microsoft Critroni genoemd, valt op vanwege de gebruikte werkwijze. Zo gebruikt de ransomware het Tor-netwerk om met besmette computers te communiceren. In plaats van het bestand Tor.exe te gebruiken, zoals door andere malware wordt gedaan, heeft de maker van CTB-Locker de code van Tor onderdeel van de ransomware-code gemaakt.

Waar de ransomware ook een ander pad inslaat is bij de gebruikte encryptie. De meeste ransomware gebruikt een combinatie van AES- en RSA-encryptie om de bestanden van slachtoffers te versleutelen. CTB-Locker gebruikt een asymmetrisch cryptografisch protocol bekend als ECDH (Elliptic curve Diffie-Hellman). Een andere nieuwe ontwikkeling die voor het eerst bij de CoinVault-ransomware werd gezien is het gratis ontsleutelen van bestanden. Liet CoinVault slachtoffers één bestand kosteloos ontsleutelen, CTB-Locker ontsleutelt gratis vijf bestanden.

Image

 

Artikel op security.nl